×

Megjegyzés

Simple Image Gallery Notice: Joomla!'s /cache folder is not writable. Please correct this folder's permissions, clear your site's cache and retry.

„Mezőtúr városközpont funkcióbővítő fejlesztése”

Pályázat azonosítószáma: ÉAOP-5.1.1/D-12-2013-0012

 

 

{gallery}content/projekt/projektleiras{/gallery}

 

Alapadatok

Pályázati felhívás:   Funkcióbővítő integrált települési fejlesztések ÉAOP-5.1.1/D-12
Pályázó:     Mezőtúr Város Önkormányzata
Konzorciumi partner:   Mezőtúr Város Sportjáért Alapítvány
Elszámolható költség:   447 066 940 Ft (bruttó)
Igényelt támogatás:    447 066 940 Ft (bruttó)
Támogatás intenzitás:   100 %
Tervezett megvalósítás:   2013. november 04. – 2014. december 31.

 

A városközpont tervezett fejlesztéseinek célja a belváros attraktivitásának és kihasználtságának növelése a városközponti funkciók megerősítésével és bővítésével. Az átfogó cél elérése révén a belváros attraktivitása növekszik mind az itt élők, mind az idelátogató turisták körében, amely hozzájárul Mezőtúr társadalmi-gazdasági fejődéséhez, és ezáltal népességmegtartó erejének erősítéséhez.

A pályázat keretében tervezett beavatkozások nyomán új, eddig az akcióterületen nem létező funkciók jönnek létre, valamint már meglévő funkciók megerősítése is megtörténik, amely révén az akcióterületen már meglévő szolgáltatások a fejlesztések eredményeként magasabb minőségben lesznek elérhetőek.

A célok elérése érdekében az önkormányzat az alábbi tevékenységek megvalósítását tervezi:

Projekttevékenység  A tevékenység tartalma 
Fedett uszoda bővítése

A tevékenység keretében megtörténik a Városi Strandfürdő és Fedett Uszoda fedett részének bővítése egy új gyógyvizes és egy új gyermekmedencével. A fejlesztéssel megvalósul a gyógyvíz hőtartalmának hasznosítása.

A tervezett medencék uszodatechnológiai berendezései a pinceszinten kialakított gépházban lesznek elhelyezve. A fejlesztés keretében szauna is kialakításra kerül. Az új megépülő medencék és környezetük akadálymentes lesz. Az uszoda szociális helyiségei felújításra kerülnek.

A fejlesztés eredményeként a fürdő szolgáltatásai a téli időszakban is elérhetővé válnak valamennyi korcsoport (gyermekek és idősek) és a fogyatékkal élők számára is.
Hagyományőrző civil közösségi szolgáltatóház kialakítása

A tevékenység keretében hagyományőrző civil közösségi szolgáltatóház kialakítása valósul meg, amely civil szervezeteknek térítésmentesen biztosít helyet arra, hogy a város hagyományos kézműves mesterségeit bemutassák, és azokat a látogatók ingyen ki is próbálhassák.Az épület a város frekventált helyén (Petőfi u. 56.) kerül megépítésre, egy jelenleg üresen álló, fel nem újítható épület helyén. Az akadálymentes épületen belül 1 db kiállítótér, 3 db bemutató és foglalkoztató tér, 2 db iroda és több kiszolgáló helység kerül kialakításra. Az udvari környezet is megújításra kerül, ahol a hagyományőrzők kiállításokat, bemutatókat és közös rendezvényeket tarthatnak.

Többfunkciós kulturális központ felújítása A tevékenység keretében megvalósul a helyi védelem alatt álló, a Városi Színházteremnek is helyet adó épület „A” épületrészének felújítása, teherhordó szerkezeteinek megerősítése, belső terek felújítása, vizesblokk felújítása, kazánház és mozgáskorlátozott WC megépítése.
A felújítás használaton kívüli helyiségek jövőbeli hasznosítását teszi lehetővé. A fejlesztés révén városképi jelentőséggel bíró épület megmentése, felújítása és több funkcióba állítása valósul meg.
Belvárosi közterek megújítása
−    Kossuth tér
−    Múzeum tér
−    Petőfi tér
−    Erzsébet-liget
−    Szabadság tér
A tevékenység keretében megvalósul a városközpont közterületeinek megújítása. A fejlesztések során járdák, sétányok, térburkolatok és zöldterületek megújítására kerül sor, valamint megvalósul az egységes arculatba illeszkedő utcabútorok beszerzése.
A fentieken kívül  a város főterén (Kossuth tér) új szökőkút is kialakításra kerül. Megvalósul a város kiemelt rekreációs övezetének számító Erzsébet ligetben található két meglévő dísztó (csepp-tavak) felújítása.
Kiegészítő, „soft” tevékenységek megvalósítása Az infrastrukturális, beruházási jellegű beavatkozások mellett kiegészítő („soft”) tevékenységek megvalósítása is történik, melyek hozzájárulnak a tervezett akcióterületi célkitűzések eléréséhez, az akcióterület közösségi funkcióinak erősítéséhez, valamint az infrastrukturális beavatkozások céljaihoz.
•    Ligeti tavi szabadtéri közösségi programok
•    Városmarketing tevékenységek
•    Soft elemek közvetett eljárásrend szerint (programalap)

 

A mezőtúri funkcióbővítő városrehabilitáció hatásaként a városközponti funkciók jelentős megerősödése várható. A belvárosi közösségi terek fizikai rehabilitációjával, az épületek felújításával, a környezetminőség javításával létrehozhatók a minőségi életfeltételek, amelyek javítják a lakosság, az itt működő civil szervezetek és vállalkozások, valamint az idelátogató turisták komfortérzetét, valamint növelik a település vonzerejét. A komplex fejlesztések hozzájárulnak a szebb és élhetőbb települési környezet megteremtéséhez
Annak érdekében, hogy a városrehabilitációs tevékenységek megvalósítása minél hatékonyabban és gördülékenyebben történhessen, az önkormányzat a projektmenedzsment feladatok ellátása érdekében városfejlesztő társaságot hozott létre.

A városközpont tervezett funkcióbővítő fejlesztésével, illetve a megújított Integrált Városfejlesztési Stratégiájában foglalt elképzelések ütemezett megvalósításával Mezőtúr városnak minden esélye nyílik a kitörésre, arra, hogy élhető, modern 21. századi mezővárossá váljon.